Choć są dość blisko spokrewnione, różnią się metodą odtwarzania mięśnia
25 listopada 2013, 12:12Naukowcy z Karolinska Institutet, Technicznego Uniwersytetu Drezdeńskiego oraz Instytutu Biologii Molekularnej Komórki i Genetyki Maxa Plancka odkryli, że za regeneracją mięśni szkieletowych utraconych części ciała u 2 przedstawicieli podrzędu Salamandroidea stoją różne mechanizmy komórkowe.
W ciągu 60 lat światowa populacja ptaków morskich zmniejszyła się o ok. 70%
17 czerwca 2015, 10:26Globalna populacja ptaków morskich zmniejszyła się od 1950 do 2010 r. niemal o 70% (69,7%). W ramach studium analizowano 162 gatunki, które stanowią 19% światowej populacji ptaków morskich.
Owad tak niezwykły, że zyskał własny rząd
26 stycznia 2017, 11:09Badacze z Oregon State University odkryli zatopionego w bursztynie owada o niemal trójkątnej głowie. Wiek znaleziska oszacowano na 100 milionów lat, a zwierzę jest tak niezwykłe, że utworzono dlań nowy rząd w systematyce.
Najbardziej charyzmatyczne, najbardziej zagrożone...
16 kwietnia 2018, 10:42Fakt, że niektóre zwierzęta, np. tygrysy czy niedźwiedzie polarne, stały się popularnymi ikonami kultury masowej, sprawia, że są one bardziej zagrożone wyginięciem, bo ludzie sądzą, że ich status gwarantuje przetrwanie.
Upały ugotowały kalifornijskie małże
5 lipca 2019, 05:12Fala upałów u wybrzeży Kalifornii masowo zabiła małże zamieszkujące rezerwat Bodega Bay. Zjawiska na podobną skalę nie obserwowano tutaj od co najmniej 15 lat, a Jackie Jones, odpowiedzialna za koordynację badań naukowych w rezerwacie mówi, że informacje o masowych zgonach małży nadchodzą z wielu miejsce 225-kilometrowego wybrzeża
Pierwsza morska ryba uznana za wymarłą w czasach współczesnych
17 lipca 2020, 08:47Jeszcze 200 lat temu ryby z gatunku Sympterichthys unipennis były tak rozpowszechnione w wodach wokół Tasmanii, że stały się jednym z pierwszych gatunków naukowo opisanych morskich ryb. Teraz są pierwszym gatunkiem morskiej ryby, który wyginął w czasach współczesnych.
Jak smakują i pachną prażone owady? Studenci z UPWr badają jedzenie przyszłości
2 sierpnia 2021, 11:31Studenci z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr) zbadają zapach i wartość odżywczą owadów po obróbce termicznej. Ich celem jest wskazanie tych, które są pożywne i dodatkowo dobrze pachną. Ważnym elementem projektu ma być wyznaczenie optymalnej temperatury prażenia owadów. Opiekunką grupy jest dr Anna Żołnierczyk, która owadami jako pokarmem przyszłości zajmuje się od 6 lat.
Saurona – entomolodzy zidentyfikowali nowy rodzaj motyli
8 maja 2023, 11:36Naukowcy nazwali nową grupę motyli, nawiązując do Saurona, władcy Mordoru z mitologii Śródziemia J.R.R. Tolkiena. Choć na razie znamy tylko 2 przedstawicieli rodzaju Saurona (Saurona triangula i Saurona aurigera), lepidopterolodzy uważają, że jest ich znacznie więcej.
Dlaczego ich nie pociągamy?
29 marca 2008, 09:29Naukowcom z Uniwersytetu Rockefellera udało się wyjaśnić fenomen skuteczności stosowanego powszechnie związku odstraszającego komary, zwanego DEET (N,N-dietylo-toluamidu). Okazuje się, że związek ten wcale nie odstrasza moskitów, lecz jedynie blokuje ich zdolność do wykrywania obecności człowieka.
Uniform czyściciela
25 sierpnia 2009, 08:43Ryby czyściciele mają odpowiednie kolory i wzory, które kojarzą się – i słusznie - ze służbowymi uniformami. Dzięki temu większe ryby mogą odnaleźć swoich pomocników, a ci ostatni unikają pożarcia podczas wypełniania obowiązków (Current Biology).